НОВИНИ

Днес, 4 юли, започнаха репетициите на нрето ново заглавие - "Господа, другари, пичове и дами" от Виктор Ляпин. Режисьор на постановката е Димо Дешев. Участват артистите: Мариета Калъпова, Георги Ангелов, Генадий Николов, Мариян Стефанов, Петьо Кръстев и Георги Кацарски.

Виктор Ляпин е представител на "новата вълна" в руската драматургия. Комедията с любопитно заглавие е колаж от 5 миниатюри, смешни, тъжни и забавни, отразяващи обичайни житейски случки от съвременното ни битие. Персонажите са ни познати - това са наши познати, приятели, съседи, самите ние - всички със своите страсти, стремежи и мечти. Без съмнение, ще се забавляваме и ще се смеем на техните перипетии, и най-важното - краят ще бъде щастлив.

 
 

"ЗЪН-ЗЪН ЗЛОСТОРНИЦИ" от Керил Чърчил е най-новото заглавие, което ще обогати репертоарния афиш на Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Репетициите започнаха на 26 юни. Гост-режисьор на спектакъла е Младен АЛЕКСИЕВ, който е избрал следният актьорски екип:
Георги ЕНЧЕВ, Нина ИЛИЕВА, Асен ДАНКОВ, Анелия СТОЙНОВА, Антъни ПЕНЕВ и Диана ХАНДЖИЕВА

 

 

 

 

 

 

На 23 юни спектакълът на Лилия Абаджиева и Плевенския театър, "Цимбелин" от Уилям Шекспир, ще гастролира в Македония. Представлението е включено в програмата на ПЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ШЕКСПИРОВ ФЕСТИВАЛ в Битоля. Този престижен театрален форум е проект на Националния театър в Битоля и се провежда на няколко етапа - както в театъра, така и на открити пространства, каквото е уникалният античен театър в Хераклея. На следващия ден Плевенският драматично-куклен театър ще представи "Цимбелин" и пред театралната публика на гр. Велес.

 
Започнаха репетициите на "Островът на робите" (1725 г.) от Пиер дьо Мариво. Режисьор на спектакъла е Васил Василев. Той ще поставя пиесата в екип със сценографа Константин Вълков. В актьорския състав, наред с утвърдените артисти Адриан Филипов и Сергей Константинов, както и вече познатата на плевенчани от "Балада за Георг Хених" и "Вишнева градина" талантлива млада актриса Бориса Сарафова, в "Островът на робите" ще се осъществи дебютът на три нови актриси в състава на Плевенския театър: Мария Йорданова, Йоана Кирчева и Теодора Кулева. На добър час на новото представление и успех на всички участници!
 

"Eдно танго с Маркес" е най-новото премиерно заглавие в афиша на Плевенския театър. След двадесетина години режисьорът Бойко Богданов отново ни гостува. Последната му постановка тук беше "Мандрагора", истинско бисерче, което старите театрали със сигурност помнят. "Едно танго с Маркес" е по единствения текст за театър на автора на "Сто години самота". Това е и първият моноспектакъл на прекрасната Мария Сапунджиева, която имаме възможност да видим в нова светлина - една многопланова актриса, която гъвкаво преминава през различни емоционални състояния и майсторски владее инструментите както на комедията, така и на психологическата драма.

C:\Users\Ts\Desktop\TangoS_markes_posterBBB.jpg

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

( по пиесата „Любовна диатриба срещу един седнал мъж“)

*Това е спектакъл по единствения текст за театър на Нобеловия лауреат, авторът на световноизвестния роман „Сто години самота“, Габриел Гарсия Маркес. Спектакъл, който задава въпроси, разтревожен за съдбата на модерния човек:

*Любовта, началото на началата! Какво е тя? Накъде води човека, къде го подвежда, какво и защо се случва в годините с нея?

*Как преоценявадългия си и сложен пътдо златната 25-годишнина от сватбатаси една жена-момиче, родено в крайните квартали на бедността, водило сурови битки с живота, преборвайки се да се измъкне от низините, придобилоняколко висши образования и сключило бракс потомствен аристократ от елита - брак , заченат с възторга на любовта, преминал през хиляди перипетии и стигнал до своя крах, до изкуствено поддържаното външно лустро на щастливото богато семейство за пред обществото?

*През какви морета и океани -ту бурни, ту гладки като лунно езеро, ту смешни като червения нос на клоуна от цирка, е преплавали къде ще акостира „КОРАБЪТ НА ЖИВОТА“?
*Това е историята на един брак, колкото драматична, толкова и изпълнена с човечност, печал, меланхолия и надежда в панаира на света. Това е една духовна разходка, във високата литература, представена в храма на театъра.
*В него ще видите любимката си от малкия екран, актрисата МАРИЯ САПУНДЖИЕВА в напълно непозната за вас светлина-умението й да интерпретира парадокса и трагичното в човека не по-малко блестящо, отколкото в телевизионните бурлески.
*Пошлостта и театралната чалга заляха сцените ни в последните години - единпечален факт, с който упорито се борим.Това не е „елитарен“ спектакъл, но той в никакъв случай не е предназначен за профани, нито за любители на плиткия хумор, нито за „фенове“ на родните ни “чалга-диви“.

Бойко БОГДАНОВ
(режисьор)

Победителите в Деветия конкурс за българска драматургия "Иван Радоев`2017" са:

Боян ПАПАЗОВ - "ПОКЛОН ДОЗЕМИ" - Голяма награда

Ясен ВАСИЛЕВ - "ЖЕНАТА ОТ ФАРА" - поощрителна награда за млад автор до 40 години

Савина ПОПОВА - "ОПАСНОТО ПЪТУВАНЕ" - поощрителна награда за детска пиеса

ІХ КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ НА ИМЕТО НА "ИВАН РАДОЕВ" - ПЛЕВЕН`2017

Вече са известни 10-те номинирани автори от
9-я национален конкурс за българска драматургия "Иван Радоев`2017" в Плевен,
които ще се борят за приза на 31 март. А те са:
Александър Урумов – АЙФЕЛОВАТА КУЛА
Боян Папазов – ПОКЛОН ДОЗЕМИ
Волен Митев – ГОРСКО КРИМИНАЛЕ
Емил Йотовски - НОНСЕНС
Иван Кулеков - МУХА
Йонка Илиева – ПОЛЕТ НА ДУШИТЕ
Магда Борисова – ЛЕТЯЩИЯТ ОФИС
Орлин Дяков – УВАЖАЕМА ГОСПОЖИЦЕ МАРТА 
Савина Попова – ОПАСНОТО ПЪТУВАНЕ
Ясен Василев – ЖЕНАТА ОТ ФАРА

Журито, определило избраниците е в състав:
д-р Венета Дойчева, председател, и
членове Мариета Георгиева и Димо Дешев.
Тържественото връчване на Голямата и двете поощрителни награди, е на 31 март от 18.00 часа в
Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

"ИКАР 1017"

Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев” има две номинации за тазгодишните награди на Съюза на артистите в България „Икар 2017”. Представлението, спечелило адмирациите на селекционерите, е „Цимбелин” от Уилям Шекспир, спектакъл на Лилия Абадж иева. С прекрасните си костюми, с впечатляващата естетска и хитроумна сценография, както и с високохудожествените визуални ефекти, художникът на спектакъла Васил Абаджиев заслужено се нареди сред номинираните за „Икар” в категория „Сценография”. Драматично-куклен театър „Иван Радоев” ще се състезава за награда и в още една категория – „Майсторско техническо осъществяване” - едно изключително признание за техническите служби на театъра, които в „Цимбелин”, подобно на симфоничен оркестър,
трябва да се справят със сложната партитура на спектакъла, зададена им от постановчиците. На номинираните желаем от сърце да спечелят, защото това е признание не само за театъра, но и за Плевен. Успех!

Нови лица на сцената

 

НОВО ЗАГЛАВИЕ В АФИША НА
КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР
на 9 март 2017 г.

Много, много отдавна, в едно далечно царство живеела стара и много изморена магьосница. Нейната съкровена мечта била да се оттегли в заслужена почивка, но имало един проблем, който помрачавал дните и. Този проблем бил единствения и син – двуглавият змей Хабанек. Защо ли? Защото любимото и чедо не било истински змей. И вместо като един истински змей да яде принцеси нейният син по цял ден хрупал моркови.
Дали змеят Хабанек ще се превърне в истински змей, дали ще се престраши да изяде принцеса Каролинка и как Кралят и Кралицата на царството ще защитят милата и добра принцеса ще разберете от спектакъла „Ах, този змей” на Ива Пержинова.
Не винаги външният ни вид отговаря на истинската ни природа и не винаги стремежът да променим някого е най-доброто решение. Когато приемаме другите такива каквито са и откриваме тяхната душевна красота, тогава всички сме щастливи.

Режисьор Милена МАВРОДИНОВА
сценография
Валентина ГЕРМАНОВА
композитор
Николай КОПРИНКОВ

Участват:
Дориана ВАСИЛЕВА
Ива НИКОЛОВА
Цветелина КИРИЛОВА
Емил НИКОЛОВ

 

 

 

Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, 2017