НОВИНИ

Премиера на 20 и 21 октомври

 

Уважаеми зрители!

Заповядайте на този спектакъл, който ще ви срещне с изкуството на актьорите от плевенския театър, с умението им да ви забавляват и с танцьорите от Северняшки ансамбъл ‘Иван Вълев', които ще ви разкрият красотата на българските фолклорни танци!

Сюжетът!

Древногръцкия т писател Аристофан в една от своите комедии разказва как Жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете за се завърнат по домовете си!

 

 

В днешно време - Историята се повтаря! - Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС - през 2018 година - ако ще се дава Съюза да го управляват българите - то да се даде на тях, на Българските жени, а НЕ на мъжете!

И - привеждат примери от българската история, фолклор и литература, които ясно доказват женската им теза, че с каквото и да се захванали българските мъже през вековната история - винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа, така че …!

Разбира се, всичко това е на шега!
Приятно гледане!

 

1.07.2016

Специална изложба под надслов "Плевен в Рио" украси фасадата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Експозицията включва осем фотоса в голям формат, представящи наградените творби на деца от арт-школа "Колорит".Това са картините, които ще бъдат включени в голямата международна детска изложба, съпътстваща Олимпийските игри в Бразилия. Организатори на събитието са Драматичния театър "Иван Радоев" и общината.
За своите 25 години съществуване Арт-школа "Колорит" има спечелени 5000 награди от национални и международни форуми, но възможността да се представят на 31-та лятна Олимпиада в Рио де Жанейро, ръководителят на школата Майя Ананиева определя като особено престижна. Три от рисунките ще участват от името на Световната детска фондация в Съединените американски щати. Тези рисунки са подбрани от Световната детска артолимпиада, която се провежда на четири години, също като истинската Олимпиада. Другите пет творби, ще бъдат представени от Олимпийския комитет на Република Македония и са избрани от Световния детски конкурс "Малък Битолски Монмартър". Малките художници са участвали на пленери във Вашингтон пред Белия дом и в Битоля
(Р Македония).
Експозицията, която ще остане през летните месеци на това място, ще направи плевенчани съпричастни към голямото спортно събитие в Бразилия, виждайки го пречупено през погледа на талантливите деца от школа "Колорит".

 

27.06. 2016

Гръм от шампанско ознаменува началото на голямото шекспирово приключение. Четири поколения актьори от Плевенския театър се събраха за първата репетиция "на маса" на "Цимбелин". Обявеният първоначално състав е малко променен и увеличен с две нови имена - Васил Витанов и Антъни Пенeв.

 

 

23.06.2016

"Той бе не на една епоха, а за всичкото време"

Написал го е преди около 400 години поетът и драматург Бен Джонсън за своя велик съвременник Шекспир. „И от него почва театърът”, добави директорът на Плевенския драматично-куклен театър Васил Василев на пресконференцията, която даде заедно с режисьорката Лилия Абаджиева за плевенските журналисти. Поводът е началото на репетициите на шекспировата пиеса „Цимбелин” на плевенска сцена. Тази пиеса от късния период на автора шекспироведите определят като „театрален романс” и я нареждат до прочути заглавия като „Бурята”, „Зимна приказка” и „Перикъл”. Макар че това е първата преведена у нас шекспирова творба, тя досега не е поставена в България. (Интересно съвпадение е, че „Цимбелин” е едно от заглавията в лондонския театър „Глобус”, с които ще бъдат отбелязани честванията по повод 400 години от смъртта на Шекспир. Режисьор е Матю Дънстър и неговата премиера се очаква в края на септември, също както и плевенската.)


„Цимбелин” ще сложи Плевен най-високо на театралната карта в страната Тук

БГ Север: Лилия Абаджиева: Играта театър може да се състои Тук

22 юни 2016 г.
Режисьорката Лилия Абаджиева вече започна работа по най-новото заглавие,
което ще се появи на афиша на Плевенския театър -
"Цимбелин" от Уилям Шекспир.

 

Автор на сценографията и костюмите е Васил Абаджиев, а ролите в пиесата са поверени изцяло на мъжкия състав на театъра: Петьо Кръстев, Генадий Николов, Георги Енчев, Сергей Константинов, Адриан Филипов, Цветомир Нечев, Васил Асенов, Асен Данков и Георги Кацарски. Сред участниците е и името на известния български актьор от Варненския драматичен театър
"Стоян Бъчваров" - Стоян Радев.

Нови лица на сцената на Плевенската драма:

 

Георги Кацарски,

Евелин Костова,

Асен Данков,

Антъни Пенев и

Васил Витанов

 

На премиерата на "Тигърчето Спас и малкото голямо слонче" от Рада Москова, артистите Елица Анева, Ива Николова, Цветелина Кирилова и Мариян Стефанов - щастливи от спонтаното одобрение на своята публика, най-неподкупните и искрени зрители, децата.

Да спрем за минута!
Жив е той...

На 2 юни в 11.40 часа на централния вход на театъра в Плевен актьори от ДКТ „Иван Радоев”и деца от Театралната студия към театъра, ще изразят своята почит и преклонение пред паметта на великия български поет и революционер. 140 години след трагичната му гибел, стиховете на гениалния Ботев, с мощ и страст, поддържат пламъка на българщината, волята за свобода и гордо самосъзнание у всички нас.
Да пречистим духа си и да се поклоним!

Ако Флашмоб означава особен вид представление, разчитащо на случайна публика, в което участниците, сериозно и отговорно създават внезапни ситуации, то днес, точно това се случи пред театъра. За това изкуство знаем също, че е извън политиката, религията и икономиката. Петнадесет минути преди да засвирят сирените на 2 юни актьори от театъра и детската театрална студия излязоха пред централния вход на емблематичната за Плевен сграда, за да почетат паметта на великия Ботев, рецитирайки негови стихове. А случайните минувачи? Бяха ли изненадани, провокирани, развълнувани? Надяваме се - да.

 

 

Медиите за нас
Последни публикации:

Нов куклен спектакъл зарадва децата в Плевен -
Студио БТА, автор Малин Решовски - видео

"Следобедни игри" - заглавие-предизвикателство пред Младежката театрална студия - тук

„Грозното патенце” представя премиерно
детската студия към Драматичния
- тук

Режисьорът Александър Ткачов: Желанието ми е да възстановим чистия стил на кукленото изкуство

Публикувано от: Радослав Христов - тук

Плевенските театрали рецитираха Ботеви стихове

http://zetramedia.com/?p=51824

Стихове на Ботев звучаха пред Театъра в Плевен

Публикувано от: Радослав Христов - тук

Директорът на плевенския театър избра да представи концепцията си на сцената -
Zetramedia - тук

Дни на руската драматургия през юни в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

Публикувано от: Радослав Христов - тук

 

Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, 2016